Pagan of Bagan?

PaganDe stad Pagan wordt ook wel Bagan genoemd en is één van de vroegere hoofdsteden van Myanmar, gesticht in 849. Het was de hoofstad van het Pagan rijk waar het Theravad Boeddhisme het belangrijkste geloof was. Je ziet dit terug aan het grote aantal tempels, dat op een vlakte staat van bijna 40km2. Eén van de grootste boeddhistische tempels, ruïnes en stoepas ter wereld.

In 1287 werd de stad verlaten door de bewoners, omdat de Mongolen eraan kwamen om de stad te veroveren. Mede hierdoor is er in die tijd weinig schade toegebracht aan de stad zelf. Er staan nu nog duizenden tempels, vaak in relatief goede staat. Bij een aardbeving in 1975 liepen veel van de tempels schade op, die niet altijd gerepareerd kon worden of helaas niet altijd op de juiste manier, maar blijft zo indrukwekkend!

 

 

 

Pagan is de grootste toeristen trekker van Myanmar, en staat sinds juli 2019 op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Pagan is nu een klein stadje met 20.000 inwoners en zijn er veel hotels rondom Pagan gevestigd, waar de toeristen verblijven. De omgeving bestaat uit Oud Bagan, in New Bagan vind je over het algemeen wat luxere accommodaties of in Nyaung U, een dorpje waar je ook de local market vindt en meer budget accommodaties. Wij slapen in New Bagan waaruit je dan op de fiets of e-scooter de immense tempelvlakte Bagan kunt ontdekken. Tip: een gids kan zeker een meerwaarde zijn want dat krijg je wel meer mee van de geschiedenis van deze magische plek.

De Ananda Pahto tempel is favoriet bij heel wat reizigers. Deze tempel is wit, grijs en zwart van kleur met bovenop een gouden top. Binnenin de tempel vind je oneindig veel boeddha beelden, zowel binnen als buiten prachtige details.

 

 

De Shwesandaw Paya tempel is de grootste en dan ook een druk bezochte plek om de zonsondergang te kijken. De Shwesandaw Paya heeft steile trappen die soms recht omhoog de lucht in lijken te steken. Niet alleen ‘s avonds is het mooi om deze tempel te beklimmen, ook overdag heb je een spectaculair vergezicht vanaf de top. Zelf vonden wij het leuker om een wat rustigere plek op te zoeken want er staan genoeg andere tempels, maar je zit hier wel mooi hoog.

Pagan is veel minder bekend dan bijvoorbeeld de tempels van Angkor Wat in Cambodja maar juist zo indrukwekkend doordat er veel minder reizigers komen.