Myanmar vakantie Shan

Rijstbus en Shan noedels

Myanmar Shan State - Ruraal Myanmar in Hsipaw en Kyaukme

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Hsipaw en Kyaukme in de noordelijke Shan provincie
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 300,- p.p. bij 2 personen

Going local! Je reist per rijstbus en boemel trein tussen de lokale bevolking door ruraal Myanmar. Niet de meest snelle of comfortabele optie, maar zo kun je wel op een spontane manier in contact komen met de Birmezen. Je reist van Hsipaw naar Kyaukme in het noordelijke deel van de Myanmar Shan State. Wandel door rijstvelden, vruchtbare valleien en gemoedelijke plattelandsdorpjes waar nog weinig westerlingen komen.

Je verblijft in eenvoudige, maar nette guesthouses met eigen douche en toilet. Onze lokale gids neemt je mee het platteland op waar je thee drinkt met een lokale familie en een handje mee kunt helpen met het oogsten van de groenten. Aan het eind van de middag krijg je een boodschappenlijstje mee (in het Birmees!) voor op de markt en kook je Shan noedels met een dorpsbewoner of je gaat in een lokaal restaurantje eten.

Overnachten: 2 nachten in Hsipaw guesthouse en 1 nacht in Kyaukme guesthouse met eigen douche en toilet
Excursie: Hikes met gids, boottocht en Shan noedels koken
Transport: aankomsttransfer, lokale bus en trein
Maaltijden: 3x ontbijt
  • maaltijden naast het ontbijt

  • binnenlandse vlucht

  • fooien

Myanmar Shan State lokale vrouwDag 1 – Reis naar Myanmar Shan State

Als je met de nachtbus reist vanuit Yangon dan kom je de volgende ochtend vroeg aan in Hsipaw.

Hier verblijf je in het leukste guesthouse (en zo’n beetje de enige) van Hsipaw. Je kamer is eenvoudig, maar schoon met airconditioning. Neem een sweater mee, want het kan ’s avonds flink afkoelen.

Je kan ook vliegen van Yangon naar Lashio. Na een vlucht van 1,5 uur kom je aan in het noordelijke deel van de Shan provincie, vlakbij de grens met China. Daarna reis je per lokale bus door in ongeveer 2 uur naar Hsipaw.

 

Akkertje ploegen Nadat je rustig hebt geluncht, haalt onze lokale gids je op voor een hike door de rijstvelden en omliggende Shan dorpjes. De wandeling is fysiek niet zwaar, maar goede wandelschoenen zijn een must op de onverharde paden door rijstvelden en omgeploegde akkers. De gids kent de omgeving en de mensen en spreekt de lokale taal (Shan), zo legt hij makkelijk contact met de bewoners.

Hij laat je zien hoe de mensen leven op het platteland en waar ze mee bezig zijn. Als je het leuk vindt, kun je de handen even uit de mouwen steken. Helpen met het oogsten/planten van rijst, knoflook of een akkertje omploegen met een waterbuffel. Rond een uur of zes ben je terug bij je guesthouse.

Varen langs plantages, Shan stateDag 2 – Hsipaw, Myanmar Shan State – varen langs plantages en rivierdorpjes

Rond half 9 haalt de gids je op voor een boottocht over de Dothawaddy rivier. Je vaart langs beboste heuvels, fruitplantages, rivierdorpjes en je wandelt naar een oud klooster midden in het bos. Onderweg verken je een charmant Shan dorp met traditionele huizen. Neem je zwemspullen mee voor een frisse duik in de rivier.

’s Middags meer je aan in Hsipaw, waar je rest van de dag de omgeving kunt verkennen. Leuke plekken zijn de lokale markt, het paleis van de laatste Shan prins (niet toegankelijk toen wij er waren) en Nine-Buddha Hill voor de zonsondergang. Of je kunt lekker ontspannend een boek lezen op een theehuis-terras in het dorp.

Dag 3 – Tussen rijstzakken en Birmezen naar Kyaukme

Vanochtend ga je met een lokale bus naar Kyaukme. De buskaartjes liggen klaar in je guesthouse en zij kunnen je vertellen waar de bushalte is (ca. 5 minuten lopen). Snel en comfortabel is het niet, maar hoe vaak zit je tussen de Birmezen, rijstzakken en bananen?!

Na een uur kom je aan in Kyaukme, onze lokale gids staat te wachten bij de bushalte en brengt je naar je hotel (ca. tien minuten lopen of twee minuten met een tuktuk).

Myanmar shan noedelsNadat je je spullen hebt gedropt op je kamer, ga je per tuktuk met de gids op pad naar plattelandsdorpen in de omgeving. Met je gids bespreek je de route en je wensen, je kunt kiezen voor een zware trek of een ontspannen wandeling van dorp naar dorp. Drink een kop thee met een lokale familie met een Birmees koekje.

Afhankelijk van de lengte en zwaarte van je tocht, kom je in middag weer terug. Tijd om even bij te komen en te douchen. Aan het eind van de middag ga je boodschappen doen op de markt. Je krijgt een boodschappenlijstje in het Birmees en gaat op zoek naar de ingrediënten voor de curry of noedel-maaltijd voor die avond. Daarna ga je met de gids mee naar huis en help je mee bij het koken van je Shan avondmaal. Of je eet noedels in een lokaal restaurantje, dit ligt eraan hoe druk de gids het heeft met andere reizigers en waar zelf je voorkeur naar uitgaat.

per trein rondreizen in MyanmarDag 4 – Kyaukme, Myanmar Shan State – per trein naar Pyin Oo Lwin

Vandaag reis je per trein dwars door typisch Aziatische landschappen en over de Gokteik kloof. Koop ’s ochtends nog wat eten en drinken voor onderweg en neem een tuktuk naar het treinstation. Je kaartje ligt klaar op het station waar je trein (meestal) rond 11:00 uur vertrekt. De trein gaat erg traag, is niet heel comfortabel en stopt regelmatig.

Waarom dan toch met de trein reizen? Omdat het een leuke manier is om het landschap te zien en mensen te ontmoeten. Zo ontmoetten wij een monnik die ons later uitnodigde om naar zijn klooster te komen. Bovendien vonden wij de oude spoorbrug over de Gokteik kloof één van spectaculairste ritten die wij ooit hebben gemaakt.

spontane ontmoeting Na vijf tot zes uur reizen kom je aan op het station van Pyin Oo Lwin. Hier verblijf je in Britse koloniale sferen en fiets je langs botanische tuinen en oude Britse villa’s. Je kunt ook per taxi in anderhalf uur doorreizen naar de koningssteden van Mandalay.